Menunaikan Rukun Islam yang Ke5

Assalamualaikum...

This time around just nak share tentang Rukun Islam yang kelima iaitu menunaikan Haji pada yang mampu....Maklum lar tak lama lagi kita semua akan menyambut Hari Raya AidilAdha..I'm sure ade dikalangan uolls yang family members or friends dah selamat tiba atau akan bertolak ke Tanah suci...

Pakej dibawah ini hanya sebagai pandaun diambil dari Pakej Haji Tabung Haji Travel & tours... Pakej terbahagi kepada beberapa jenis iaitu:

 PAKEJ BAIDURI
PAKEJ FAIRUZ

PAKEJ FIRDAUS

PAKEJ ZAMRUD

PAKEL ALMAAS


Persoalannya...berapakah yang perlu diketepikan sebagai simpanan kita untuk menunaikan ibadah Haji ini? Cukupkah sekadar RM100 atau RM200 sebulan? Berapa lamakah akan diambil untuk mencukupkan simpanan ini? Perlu diingatkan panduan harga diatas tertakluk untuk tahun 2012...Apakah kemungkinan akan ada kenaikan pada tahun kita menjadi tetamu Allah swt?

Tepuk dada tanya selera...For those yang rasa dan cukup comfort dengan ape yang mereka ada sekarang cuba fikirkan kembali? Dimanakah simpanan anda untuk menunaikan ibadah ini? For me pada mereka yang masih ade parent tak teringin untuk menghantar mereka ke Tanah Suci? Pada yang ibubapa telah menunaikannya...tak teringin untuk kita sendiri melakukan ibadah Haji ini?

Dengan keadaan kewangan kita pada hari ini....bilakah dapat kita melaksanakannya? Perlu diingatkan juga kesihatan kita juga memainkan peranan yang penting.... Thats for now...Renung-renungkan....

Warmest Regards
Faeza Zainudin

Comments

Popular Posts